keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2005

Ruoka-automaatin metallinen hymy

Ehkä vielä joskus ruokamme tarjoilee ruoka-automaatti, johon syötetään rahaa kuten kahviautomaattiin nykyään. Silloin ei enää tarvitse huolehtia näistä ihmisten epätäydellisyyksistä, kuten erilaisista luonteista ja huonosta asiakaspalvelusta. Jos kone menee rikki, tilataan korjaaja. Nykyään kuitenkin tapaamme ravintolassakin vielä ihmisen - onneksi. Mutta mikä eteen kun asiakaspalvelu hajoaa käsiin - kuka sen korjaa, jollei ravintola itse?

Tulipa tuosta ravintola Tylyvaaran, tai siis Syytevaaran (.pdf) - ei kun siis Lehtovaaran - tapauksesta mieleen, kuinka eri tavalla asia olisi voitu hoitaa. Huonoja päiviähän sattuu jokaisessa liikeyrityksessä silloin tällöin, mutta tärkeintä onkin varmaan yrittää hoitaa asia kunnialla päätökseen. En voi olla vertaamatta tuota tapausta omaan julkiseen reklamaatiooni (Huom! Eri ravintolasta!) ja siihen, kuinka samanlaisia tapaukset pohjimmiltaan olivat - paitsi siinä, kuinka palautteeseen ravintolassa suhtauduttiin. Omassa tapauksessani tuo tamperelainen, mainion aurinkoisen terassin omaava ravitsemusliike hoiti homman kotiin liehuvin lipuin ja niin tyylikkäästi, että huolimatta päinvastaisesta väitteestäni, menimme jokin aika sitten uudestaan samaan ravintolaan. Tarjoilijat näyttivät olevan nuoria kesälomasijaisia (päättelin siis siitä, että en ole nähnyt heitä siellä ennen), mutta homma toimi ammattimaisen ripeästi. Ja täytyy sanoa, että palvelu oli erittäin ystävällistä ja ruoka tarjoiltiin hymyn kera.

Koko aiemmasta ongelmatapauksesta jäikin päällimmäisenä mieleeni, kuinka vilpittömän pahoillaan reklamaation hoitanut keittiöpäällikkö aiemmasta epäonnistumisesta oli. Anteeksipyynnöistä (jokaisen yhteydenoton aikana) ei ollut tulla loppua, ja lopulta olisin jo halunnut taputtaa tuota murtunutta henkilöä olalle ja sanoa: no niin, no niin, kyllä se siitä. Selvästikin asia vaivasi häntä vielä enemmän kuin minua - olihan kyseessä hänen ammatillinen kunniantuntonsa. Asia korvattiin välittömästi ja reilusti, ja vieläpä kysyttiin, minkä tyyppinen lahjakortti minulle olisi mieluisin. Tästä syystä en epäröi laisinkaan mennä takaisin kyseiseen ravintolaan tulevaisuudessakaan - tiedän, että siellä asiakaspalvelu on arvossaan ja huonojen päivien jäljet korjataan mitä pikimmin. (Niitä tulee aina, oli yritys mikä hyvänsä.)

Laatu onkin lopulta kiinni siitä, kuinka vilpitöntä halu asiakaspalveluun on. Jos asiakaspalvelu on omistajalle ja sen myötä myös työntekijöille vain kuminaama, joka vedetään ylle tarpeeksi arvokkaannäköisen asiakkaan edessä, isoja lipsahduksia sattuu ja todellisen tyylin teeskentely ravintolasta kyllä ennen pitkää karisee. Julkisivu voi olla komea, mutta se mitä on sisällä, merkitsee lopulta aina eniten.

Ei kommentteja:

 
Clicky Web Analytics