maanantaina, joulukuuta 01, 2008

Ensimmäinen luukku

Halusin vain kertoa teille, että olen mitä ilmeisimmin ihastunut joulukalentereihin. Minulla on niitä jo kolme: yksi suklaakalenteri (ruma kuva mutta hyvä sisältö, ei siis sitä kammottavaa muovinmakuista "suklaankaltaista valmistetta"), kuvakalenteri ja arpakalenteri. Voittoa en hirveästi odottele, sain sellaisesta joskus jokusen euron voittoa, mutta unohdin hakea ne. Ystäväni aikoo myös lähettää minulle neljännen kalenterin, se taisi olla partiolaisten joulukalenteri. Jei!

Lisäksi olen bongannut netistä jo ainakin Positiivareiden joulukalenterin ja Sanojen ajan runo/proosakalenterin. Suosikkini on jälkimmäinen, tottakai. Jos joku on löytänyt muita nettijoulukalentereita, vinkatkaa kommenttilaatikkoon. Varsinkin runokalenterit olisivat aivan mahtava juttu, jos niitä olisi jossakin lisää. Seinälle ripustettavaa runojoulukalenteria kyselin jo kirjakaupastakin, mutta ilmeisesti sellaista ei ole tänä vuonna ilmestynyt.

Hassu juttu, mutta en ole kuunnellut vielä ainuttakaan joululaulua, vaikka yleensä olen aloittanut sen hullutuksen jo marraskuussa. Aiempina vuosina kuuntelin lähinnä amerikkalaisia vanhoja joulubiisejä, ne olivat minusta hauskempia kuin kotimaiset itkuvirret. Erityisesti välttelen tangotähtien määittäväksi annettuja huonoja uussanoituksia, joiden riimit ontuvat pahemmin kuin kolmijalkainen vuohi joulukuvaelmassa. Lienen kuitenkin kyynistynyt viime aikoina myös americanojen biiseissä esiintyvien hahmojen imelille stereotypioille ja/tai sanoitusten kliseille. Viime vuonna ne saivat minut tuhahtelemaan, tänä vuonna taidan vältellä ainakin tunkkaisimpia niistä.

Ei kukaan olisi sattunut törmäämään uusiin, hauskoihin joulubiiseihin, joissa ei olisi ihan hirveitä kliseitä? Onko niitä olemassa?

Niin ja. Mitenkäs teillä joulunodotus sujuu -- nihkeästi vai intoa puhkuen?

7 kommenttia:

i. kirjoitti...

Mä oon törmännyt tohon Ilona Korhosen Marian virteen. Ei kliseen klisettä, ei hileen hilettä *hymiö*

(Ei vaiskaan, on vaan vähän pinnassa, kun vasta piiskasin sen iskuun taas.)

Anonyymi kirjoitti...

No, kliseistä en tiedä, mutta tiedän olevan tarjolla ainakin Jethro Tullin Another Christmas Song, Run DMC:n ajaton klassikko Christmas in Hollis ja Spinal Tapin Christmas with the Devil. Ai joo ja se pakollinen Ramones (tiedät varmaan). Etkö? Tiedätpäs, Merry Christmas (I Don't Wanna Fight Tonight).

Joulumielen kohottajia ovat myös ainakin Blink-182:n I Won't Be Home for Christmas ja Weird Al Yankovicin The Night Santa Went Crazy. Muita on Ben Foldsin Lonely Christmas Eve, Fountains of Waynen I Want an Alien for Christmas, Pennywisen Christmas in Hell, Monty Pythonin Christmas in Heaven, Vandalsin A Gun for Christmas, Type O Negativen Red Water (Christmas Mourning), South Parkin Mr. Garrisonin Merry Fucking Christmas, Queenin Thank God It's Christmas ja Weezerillä on parikin joulubiisiä.

Covereista pitänee mainita vähintäänkin Fenix TX:n Feliz navidad ja Goldfingerin White Christmas.
Sitten on tietysti nämä Jingle Bell Rockit ja Rockin' Around the Christmas Treet.

Suomalaisista ainakin Ajattaralta löytyy muutama ajaton jouluklassikko Ilon juhla-singleltä (Ilon päivä ja Hei, tonttu-ukot) ja on heillä sitten myös Joulu-single, joka tosin onkin sitten jostain syystä vähemmän jouluinen. Klamydialta on Arvaa vaan ja myös tuon Ramones-biisin versio. Juicen Sika tietysti.
Viikate taas on levyttänyt niitä perinteisempiä joululauluja tyypillisellä yltiöpositiivisella otteellaan.

Enempää en kai sitten tiedäkään.
Eiköhän noilla vähän aikaa pärjää.

Wilhelmiina kirjoitti...

Oho, wau mikä lista! :) Kiitos anonyymi, tämähän oli aivan mahtava juttu! Jokunen näistä kuulosti tutulta, mutta olin väliaikaisesti unohtanut ne, ja noita muitakin aion lähteä metsästämään kirjastosta.

Ilona, kiitos muistutuksesta! Muistelisin, että minulla onkin tuo levy, täytyypä kaivella levyhyllyä. Toivottavasti en ole lainannut sitä kenellekään.

Tuli ihan jouluinen olo, kun luin nämä teidän kommenttinne. Olette mukavia! :)

Anonyymi kirjoitti...

No nyt sitten jäi kaivertamaan mitä mielipuolta noista olet. Siis olettaen että löysit ne jostain.

Anonyymi kirjoitti...

Ei malta jättää rauhaan...

Juice Leskinen - Sika (sanat)
Jope Ruonansuu - Kuusivarkaisiin (sanat)
Jope Ruonansuu - Pakollinen Joulu (sanat)

Wilhelmiina kirjoitti...

Pakko sanoa, että olet todella kunnostautunut tässä joululaulujen metsästyksessä. Olisit nyt laittanut vaikka jonkin nimimerkin viestiisi, että saisin edes jonkinlaisen käsityksen ketä saan kiittää. :)

Noista aikaisemman viestisi biiseistä Type O Negativen joululaulu oli tuttu (komea biisi, joka löytyy nykyään joulusoittolistaltani, kiitos vain!), samoin Jingle Bell Rock ja Rockin' Around the Christmas Tree (jotka ovat hauskoja poikkeuksia perusjouluhyminöihin), mutta nuo muut ovat vielä aika tuntemattomia. En ole ehtinyt kirjastosta noita selailemaan, ja nyt näyttää siltä etten ehdi kirjastoon päinkään ennen joulua, joten lienee tyydyttävä selailemaan niitä netistä (esim. YouTubesta), tai sitten etsin niitä vasta ensi jouluksi. Onkohan tällaisia erilaisia joululauluja ilmestynyt koskaan kokoelmana?

Mitä toiseen viestiisi tulee, Juicen Sikahan on klassikko, jota ei vaan voi olla tuntematta, joten kiitos linkistä! Jos YouTubesta löytyy lisääkin hauskoja joulubiisejä, pistä tänne vain. :)

En vieläkään keksinyt pseudonyymiä kirjoitti...

Tässä näitä samoja. Videot on pääosin kauheita.

Goldfinger - White Christmas
Mr. Garrison - Merry Fucking Christmas
Fountains of Wayne - I Want an Alien for Christmas
Ben Folds - Lonely Christmas Eve
Weird Al - The Night Santa Went Crazy
Blink 182 - I Won't Be Home for Christmas (1:12=>)
Ramones - Merry Christmas (I Don't Wanna Fight Tonight)
Jethro Tull - Another Christmas Song
Pennywise - Christmas in Hell (0:45=>)
Run DMC - Christmas in Hollis
Monty Python - Christmas in Heaven
Vandals: Hang Myself from the Tree ja A Gun for Christmas (4:35=>)
Type O Negative - Christmas mourning (Red Water)
Weezer: Christmas Celebration ja The Christmas Song

M.A.Numminen - Joulupukki puree ja lyö + versiointi
Ajattaralta enemmänkin
Ilon riehaa Viikatteen tapaan

Spinal Tappia ja Klamydiaa jää kaipaamaan. (Huomaa isot alkukirjaimet.) Löytynevät kirjastosta - siis levyt Break Like the Wind ja Lahjattomat.

Oman joulukokoelmalevyn tekeminen pitää aloittaa jo syyskuussa että sitä ehtii kuuntelemaan ja muillekin tyrkyttämään ennen joulua. Mielellään jo edellisvuonna.

 
Clicky Web Analytics