maanantaina, tammikuuta 10, 2005

Saisinko tarjota Teille yhden Totuuden?

Tässä maailmankaikkeuden ihastuttavassa moninaisuudessa yksi jatkuvaa ihmetystä herättävä asia on Totuuden™ kauppiaat. ”The One and Only: Maailmankaikkeuden koko totuus pakattuna sievään ja siistiin pakettiin lahjarusetti päällä! Anna vaikka lahjaksi ystäville ja sukulaisille (ja varmaan annatkin, kunhan me olemme käsitelleet sinua tarpeeksi).” Eikö tällainen tarjous kuulostakin vähän liian hyvältä ollakseen totta? Hämmästyttävää kyllä, ostajia löytyy pilvin pimein.

Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, kuinka paljon uskonnolliset huuhaa-kokoukset ja kaupalliset huuhaa-kokoukset muistuttavat toisiaan? Niin kuin esimerkiksi verkostomarkkinointi/pyramidihuijaus-joukkovärväyskokoukset. Oletteko koskaan käyneet? Minä olen. Hrrh! Joukkohypnoosi in action! Uskokaa kun sanon: jos olette vähänkään herkkiä, sanotaanko vaikka ”voimakkaalle suostuttelulle” – pysykää mahdollisimman kaukana!

Minut vei mukaan jokin puolituttu, rauha vain hänenkin markkinoilleen, ja tällä kertaa kyseessä oli nimeltä mainitsematon, ent. nimeltään Golden -sanalla alkava saippuakaupparinki, josta tosin kuulin ensimmäisen kerran vasta värväystilaisuudessa. Asiaan kun kuuluu, että koko juttu on hyvin hys hys ja salaisuus, ennen kuin avuton uhri on hämärien pilvilinnojen maalailun siivittämänä kiidätetty paikalle mahdollisimman nopealla aikataululla.

Voi sitä intohimon paloa! En ollut tiennytkään, että saippuakauppa voisi olla todellista viihdettä ja elämän tarkoitus – ja mikä helpointa, ei oikeastaan tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin aloittaa, nimi vaan paperiin, tähän riville olkaa hyvä, niin homma hoitaa itsensä! Kauppa käy ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista! Meillä on kuulkaa kansainvälinen huippuyritys, joka menestyy kaikkialla maailmassa (mitä sitten jos et ole koskaan kuullutkaan koko lafkasta) ja kaikki on halpaa ja huippulaatua! Eikä tässä vielä kaikki! Ei-hei-hei (miltei kuulee taivaallisen kuoron laulavan taustalla) – tuotteitakaan ei juurikaan tarvitse edes myydä! Tadaa! Mitä nyt vähän sutaiset itse suihkussa, pistät äitille ja parille sukulaiselle, siinä se! Todelliset tuotot tulevat – ahaa! – verkoston keräämisestä! Sieltä se raha tulee! (Setä kalliissa puvussa ravaa lavan reunaa edestakaisin, kiihdyttää kädet viuhtoen yleisöä intoon, yleisö istuu tuolin reunalla silmät kiiluen, setelinkuvat iiristen tukkona, suut puoliksi auki.) Rahaa! setä huutaa: Rahaa! Minulla sitä on, kuten näette, hän kehaisee leveän virneen kera, sitä tulee ja tulee, enkä enää juurikaan ole myyntiä itse tehnyt – muut tekevät sen puolestani. Verkosto toimii ja rahaa tulee! Verkosto voi toimia TEIDÄNKIN hyväksenne – niin juuri, teidän! Sinun! (hän osoittaa eturiviin) Ja sinun! Ja sinun! hän osoittelee kaikkialle. Haluatko sinäkin matkustella! Uuden auton, niin kuin minulla on! Haluatko maksaa velat ja kuittailla kavereille, ostaa talon, muuttaa ulkomaille! Rahaa! Sitä olisi tarjolla! Jos tartut tilaisuuteen heti, voit rikastua nopeasti, tämä on varmempi kuin lottovoitto!

Välillä setä esittelee virallisen näköisiä kaavioita, jotka osoittavat että verkosto on pettämätön, satavarma, et voi hävitä, vain aloituspaketin hinnalla pääset mukaan ja voit tienata! Näin se toimii! Seuraa pitkä käsittämätön selitys joka kuulostaa hyvältä. Kaaviot ja tilastot seuraavat toisiaan, periaatteen selostaminen kestää huudahduksineen puoli tuntia, kuulijan pää on pyörällä, ihana tulevaisuus kiiluu mielessä, posket punoittavat: ”Minäkin haluan rahaa! Minullekin!” Setä kertoo käsittämättömän upeita menestystarinoita, muutama menestyjä käy lavalla hehkuttamassa, kaikki ovat onnellisia ja terveitä, kauniita ihmisiä. Haluaisitko sinäkin loman Bahamalla? Tule mukaan! Ei mitään riskiä, ”täysi palautusoikeus”, ja menestys tulee ja vain kasvaa mitä suuremmaksi verkostosi kasvaa. Saat kaikista ihmisistä rahaa, niistäkin joita et tule koskaan tapaamaan! Sadat ihmiset tienaavat rahaa JUURI SINULLE! Eikä sinun tarvitse lopulta tehdä mitään! Istut kotona tai huvijahdilla ja raha ropisee tilille kuin kesäsade!

Ja NYT! Setä kohottaa tunnelman crescendoon: Nyt teillä on tilaisuus! Nimi paperiin ja menestys on teidän (seuraajat kipittävät sivustoilta valmiit paperit salkkua vasten, kynä ojossa), tähän riville olkaa hyvä! Tekin voitte rikastua, ei enää ankeaa palkkatyötä, ei enää huolia, kaikki tulee teille helposti! Ihmiset allekirjoittavat hurmoksen vallassa, miltei hallelujaa huutaen, kauppa on tehty, menestys tulossa. Setä lopettaa: paketti tuodaan kotiinne, tervetuloa! Hän vatkaa käsiä, suut leveässä hymyssä, taivaan portit aukenevat. Sitten vain kotiin odottelemaan rahan tuloa.

Odotus on yllättävän pitkä. Ja mitä palautusoikeuteen tulee: se pieni präntti kertoo, että n. 90% rahoista saa takaisin, jos palauttaa tuotteet ennen kuin niiden Parasta ennen –päivään on vähintään vuosi. Pakettia saadessaan hölmö ei tajua: homma on suunniteltu valmiiksi niin, että palautusaikaa on jäljellä ehkä pari päivää. Siinä vaiheessa kun paketti on maksettu ja hölmö herää, se aika on jo long gone. Mutta tämähän oli täysin laillista – eikö niin?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ja hyvä myyntimies myy vaikka… no, vaikka kolmen tuhannen markan saippuat työttömälle. ;)


Jaa mikä pyramidihuijaus?
Lisää rahaa mulle heti!

1 kommentti:

Pekka Hannonen kirjoitti...

Verkostomarkkinointia Suomessa, tiukka tilitys. ;)
Yli 90% verkostomarkkinoijista ei koskaan päädy voitolle, koska ylälinjat siirtävät eteenpäin antiikkisia markkinointi-menetelmiä; 100 nimen lista ystävistä/sukulaisista, flyerit, seminaarit jne.
Web 2.0 ja yksilöllinen markkinointi-tietous muuttivat tämän alan pysyvästi. :)

 
Clicky Web Analytics