lauantaina, huhtikuuta 09, 2005

Kaikki missä on vaniljaa on hyvää (paitsi jäätelö)

Sarjassamme ennakkoluulottomia kokeiluja makumaailmassa


Törmäsin päivä-pari sitten kaupassa tuorejuuston kaltaiseen kasvirasvavalmisteeseen (ah, näitä EU:n herkullisia nimikkeitä), jonka makuna oli yllättävästi vanilja. ”Vaniljajuustoa?” ajattelin: ”Kappas! Tätä on pakko kokeilla.”

Viime aikoina olen ostanut paljonkin kaikenlaista, missä on vaniljaa – se hivelee maku- ja hajuaistia niin mukavasti. Vaniljarahka. Vaniljajogurtti. Vaniljakahvi. Vaniljantuoksuinen vartalovoide ja -saippua (no, ehkä jonkinlaista fiksaationpoikasta saattaa olla havaittavissa). Kaikki eivät siitä kuulemma pidä: joissain piireissä vaniljaan* suhtaudutaan jopa halveksuvasti. Minäkään en pidä vaniljajäätelöstä. Mutta juusto?

No, ”valmiste” maistui yllättävää kyllä vaniljanmakuiselle tuorejuustolle – jos voitte kuvitella. Ongelmaksi muodostui, minkä kanssa tätä makeata juustotöhnää on tarkoitus nauttia. Leivän? Yäh. Kasviksien (niin kuin jossakin mainoksessa joskus)? No yök. Kastikkeessa? Yyh! Purkki kertoo vain lakonisesti: ”Leivontaan ja jälkiruokiin”. Makeat vaihtoehdot kuulostivat kuitenkin yhtä lailla inhottavilta – kukapa nyt haluaisi juustotöhnää jäätelöönsä? Tai vaikka pullapitkoon? Lopulta päädyin lappamaan tahnaa voileipäkeksille. Vähän kummallista, mutta okei. Enpä kuitenkaan taida ostaa uudelleen.

Jos joku gourmet-guru nyt osaa kertoa, mihin juusto on tarkoitettu, kertokoon välittömästi. Tällä erää idea vaikuttaa vähän sellaiselta kuin onneksi jo ennen keksimistään kuolleet ideat porohedelmäkiisseli, parsa-porkkanajäätelö tai vaikkapa jouluinen yhdistelmä kinkkusuklaa. Eli juu ei.


*suomeksi

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ole kaipaamasi gourmetguru, mutta käyttäisin kyseistä juustoa kuitenkin lähinnä raaka-aineena erilaisissa leivonnaisissa. Esimerkiksi tavanomainen marjapiirakka saa uuden säväyksen kun perinteisen kermaviilikanamunamössön tilalle valuttaakin marjojen päälle kermalla ja sitruunamehulla ja kanamunalla notkistettua tuorejuustoa, ja sitten uuniin. Myös juustohyytelökakun voisin kyseisestä tuotteesta tehdä, tai sitten moussetyyppisen mössön. Mutta koska olen laiska, en tee mitään tällaista vaan ostan kaikki valmiina kaupasta.

k.ellilä

aallotar kirjoitti...

Mulla ei tule mieleen kuin yksi asia. Tiramisu.

Wilhelmiina kirjoitti...

Ahaa... Sillä siis VOI olla käyttöä. Hei, kiitos vinkeistä, kuulostavat aikas hyviltä. Ja Kirsti - niin minäkin teen. :D

Marlene kirjoitti...

Kokeilepa tehda uunissa paistettava juustokakku siten etta laitat sita vaniljanmakuista tuorejuustoa. Ja kun kakku on jaahtynyt, juuri ennen tarjoilua paalle tuoreita mansikoita ja niille hyytelosokerista tehty kiille. Se on AIVAN taivaallista! Vanilja tuo aivan oman lisansa kakkuun verrattuna tavalliseen, mautamattomaan tuorejuustoon.

 
Clicky Web Analytics