lauantaina, huhtikuuta 09, 2005

Nyt se on sitten testattu

Minulla ei ole piilotajuisia rasistisia ennakkoluuloja. Näin sanoo tieteellisellä varmuudella Project Implicit:in Implicit Association Test eli IAT. (suomennettakoon se nyt vaikka ”epäsuora assosiaatiotesti”). Projekti on Harvardin, Washingtonin ja Virginian yliopistojen yhteishake, jossa tutkitaan piilotajuisia arvoja ja tunteita. Alun perin projektin on ottanut käyttöön Yalen yliopisto.

Useimmathan meistä sanoisivat kysyttäessä oitis: ”Eihän minulla mitään (rodullisia, sukupuolisia tai seksuaalisia) ennakkoluuloja ole” – mutta alitajuinen totuus voi ollakin ihan toista. Sitä pitää ihan luontevasti vaikkapa vaaleaa ihonväriä parempana kuin tummaa – ajatella, että tuo toisen värinen on jotenkin tyhmempi, vihaisempi, heikompi, kykenemättömämpi kuin tämän värinen. Tai että nuo ovat luontaisia varkaita, tiedättehän keitä tarkoitan. Tai että vaikkapa homoseksuaalisuus tarkoittaa samaa kuin perverssiys – eli kaikki seksuaaliselta suuntautumiseltaan erilaiset ovat ”vähän semmoisia”: jotenkin vaarallisia lapsille tai ylipäänsä ”normaaleille” ihmisille. Tai että toinen sukupuoli on, tiedättehän: vähän tyhmempi, lapsellisempi, yksinkertaisempi, tunteellisempi, järkevämpi, osaavampi jne. – kuin se toinen.

Tässä testissä ei luultavasti voi teeskennellä – on liian kiire ylipäänsä pysyä mukana. Liian hidas reagointi keskeyttää testin. Näin suomenkielisenä asiaa tietty vielä vaikeuttaa se, että testi on englanniksi.

Testissä ei kysellä mielipiteitä, vaan vaaditaan nopeita reaktioita eri sanoihin. Testillä testataan USA:ssa mm. yliopistojen henkilökuntaa alitajuisten ennakkoluulojen varalta. Eipä olisi kiva olla musta oppilas yliopistossa, jossa esseiden arvostelija antaa asiaa sen kummemmin ajattelematta väärän värisille oppilailleen vähän huonommat numerot kuin muille. Tai naisoppilaana akateemisen misogyynin kurssilla, jonka tulokset vaikuttavat pitkälle uraan.

Kunpa saisimme joskus vielä saman testin käyttöön suomeksi ja suomalaiseen ennakkoluulomaisemaan sovitettuna – yliopistot hoi? Käyttöä varmasti olisi, alkaen vaikka median edustajien, työnantajien, opettajien ja muiden jokapäiväisten vaikuttajien keskuudessa.

IAT sisältää erilaisia testejä, joilla voi testata tiedostamattomat assosiaationsa mm. iän, rodun, seksuaalisen tai sukupuolisen suuntautumisen, painon tai vaikkapa invaliditeettien suhteen, sekä esim. kuinka vahvasti automaattisesti yhdistää tieteen miehiseksi ja taiteen naiselliseksi lajiksi. Kiinnostuneille tiedoksi, että testit vaativat sujuvan englanninkielen taidon ja tutustumisen ennakko-ohjeisiin.

Travels to unconscious start here. Buckle up and enjoy the ride! ;)
_

1 kommentti:

LL kirjoitti...

En vielä tehnyt testiä. Vaan kunhan saan hieman skarpattua, opiskeltua paremmin englantia ja jaksettua keskittyä yhteen asiaan hieman pidempään, yritän.
Huomaan rasistista ilmentymää valkoista, arjalaista rotua kohtaan, mutta tekisi hyvää testata kaikki muutkin ennakkoluuloni. Voisi tulla yllätyksiä.

 
Clicky Web Analytics