perjantaina, huhtikuuta 29, 2005

Hybridin kesämietteet

Ei ole helppoa olla kaupunkilais-maalaishybridi. Minä olen tasan 50-50. Toinen vanhempi on kaupunkilainen kaupunkilaissuvusta ja toinen maalainen maalaissuvusta. Ei mitään lieventäviä asianhaaroja – toinen puoli suvusta on kasvanut traktoreiden, perunapeltojen, maitolaitureiden, kauppa-auton ja hiljaisten hiekkateiden maailmassa, kun taas toinen puoli tuskin tietää mitä traktorilla tehdään, ja on kulkenut ikänsä sileillä asvalttiteillä lähimarkettiin ja tanssiravintolaan.

Sitten kaupunkilaistyttö tapasi maalaispojan tansseissa ja se oli menoa – pian oltiin naimisissa pikkukaupungissa ja muksut pyörivät helmoissa. Kohta, kun päästiin arkeen asti, vastakkaisten maailmojen paine alkoi tuntua. Toinen anoppi vaati nuoria muuttamaan luokseen maalle, toinen isoon kaupunkiin. Käsitykset lastenkasvatuksesta ja elämästä törmäsivät räsähdellen toisiinsa. Lopulta, kahden täysin erilaisen elämäntavan ja suvun yhteensovittaminen ei nuorilta onnistunut. Toinen jäi pikkukaupunkiin, toinen kasvatti lapset ja muutti takaisin isoon kaupunkiin, josta oli tullutkin. Yhteisen jälkikasvun kautta suvut jäivät löyhästi kiinni toisiinsa, vaikka kahden maailman lapset ovat ylitsepääsemättömästi kaupunkilaistuneet.

Mutta aikuisenakin kaupunkilaisella on piilossa maalaistytön sydän. Olennainen osa mielenmaisemaa ovat laajat huojuvat pellot, kaadetut ja uudelleenkasvun aloittaneet metsät, sorateiden rouske kenkien alla. Sade, joka rapisee pehmeästi puiden lehtiin, halkovajan kattoon, peltoon. Linnut, havina, narisevat ovet. Heilurikellon tikitys. Katuvalottomat yöt, lähinaapurit jotka asuvat kilometrin päässä. Minun sukuni maisema.

Toisaalla kaupunkilainen osa ilmehtii ivallisesti: "Hölynpölyä! Romanttisia unelmia! Et osaisi olla hetkeäkään kilometriä kauempana kaupasta, elokuvateatterista, apteekista, yhteiskunnasta! Kyllähän me kaikki tiedämme, etteivät maalaiskunnat enää ole osa yhteiskuntaa – ne ovat sivutuote, vanhan maailman jäänne; tuotantolaitos, joka voidaan ulkoistaa kolmannen maailman maihin. Sinäkö siellä asuisit, yrittäisit parantaa Suomen tulehtunutta umpisuolta? Köröttelisit kerran päivässä tai kerran viikossa kulkevalla linjabiilillä tunnin matkan päässä olevaan kaupunkiin ostamaan buranaa ja maustekahvia. Et selviäisi viikkoakaan!"

Toinen puoli haaveilee sitkeästi ikkunasta, joka aukeaa metsään ja pellolle, maisemasta, jossa pakokaasu ja autojen äänet ovat poikkeus, eivät sääntö. ”Mutta kun siellä olisi hyvä kirjoittaa...” se huokaa. ”Mistä?” kysyy kaupunkilainen. - ”Koivunlehdistäkö? Siitä, että kymmenen neliökilometrin alueella asuvien keskimääräinen ikä on 63 vuotta, sinä mukaan laskettuna? Siitä, että metsä on kaadettu ja pellot laitettu pakettiin – ja paikalle suunnitellaan hypermarkettia?” Ja maalaistyttö myöntää: ”Niin, niinhän se on.”

Kesälomalla kaupunkilaismaalainen pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa, astuu henkilöautoon ja matkustaa monta tuntia asvalttitietä, hiekkatietä ja lossilla päästäkseen viikonlopuksi mökille saaristoon. Kiroaa ensimmäisen päivän itikoita, kylmää vettä, ulkovessaa ja kaiken ylitsepääsemätöntä maalaisuutta – ja parin päivän kuluttua pois tullessa tuijottelee hajamielisesti auton ikkunasta lossinkaiteen yli, rannalla olevien mökkien pieniä ikkunoita ja kauaksi aukeavia peltoja, miettien:

Miksei sittenkin voisi olla tällaista aina...”

_

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse lähdin kahdeksankymmentäluvun lopulla maalle juuri sen vuoksi että siellä saisin kirjoittaa rauhassa. Pienen hellahuoneen hinnalla sai maalta talon ja vähän metsikköä ja peltoa. Oli se ihan hieno jakso elämässä. 17 vuotta siinä pyörähti. Vähitellen vain alkoivat talvet rasittaa hiukan liikaa. Kun marraskuu kaatui päälle, tuntui ettei siitä pimeydestä tokene millään. Ja sitä talvea jatkui ja jatkui. Tietenkin kesä oli sitten senkin edestä ihana, mutta kesiä alkoi varjostaa tieto edessä olevasta talvesta. Nimittäin jos asuu oikein kunnolla maalla, niin kyllä siellä on vähän hemmetin pimeää ja hiljaista talvella. Ja kaikki ulkoilu on mahdotonta koska tiet ovat jatkuvasti liukkaita, ei niitä hiekoteta ja hoideta niin kuin taajamissa. Kuntoilua varten pitää hommata auto että voi ajaa parinkymmenen kilometrin päähän kuntosaliin tms. Ja mitään romanttista maaseutua ei ainakaan meillä päin ollut. Maajussit olivat kiireisiä, painoivat pitkää päivää ja lähtivät hiihtolomalla Alpeille. En minä oppinut niitä tuntemaan, kivet vaan sinkoilivat kun ne ohittivat maastureillaan minut ja koiran kun olimme lenkillä. Kun koira kuoli, pistettiin mökki myyntiin ja lähdettiin takaisin Turkuun. Mutta tulipahan koettua sekin. Ja nyt ei oikein tajua, että mihin se 17 vuotta katosi.

Kirsti

-z- kirjoitti...

Niin tuttua: Meikäläisen tausta on samanmoinen, puolet maalta, puolet kaupungista. Lapsuuden elin "metsissä" ja julistin että heti kun vaan voin niin muutan helsinkiin; ja niin tein! Vuodenvaihteessa oli palattava takaisin "maalle". Tai no mitä maaseutua tämä alle kymmenen kilometriä kehä kolmoselta on "oikeiden" maalaisten mielestä, meille tämä ainakin on juuri se onnen täyttymys, kun olisi vielä se järven ranta...

 
Clicky Web Analytics