sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2009

Tyhmälaatikon rahoitus ihmemaassa


Facebook-kuomat lienevät jo tuttuja tämänkin mielipiteeni kanssa, mutta sanottakoon täälläkin.

Ensinnäkin haluaisin tietää: kenen tai keiden ääliöiden keksintöä on, että laite nimeltä televisio on valtion siunaama kotijumalamme, jota meidän kaikkien on pakko palvella?

Toisekseen: Allekirjoittakaa tämä (tai jokin vastaava) adressi.

Edelleenkään en keksi yhtään hyvää syytä, miksi minun pitäisi maksaa tuotteesta, jota en ole tilannut enkä ottanut vastaan.*

Vähän sama juttu kuin alkaisin laskuttaa kaikkia suomalaisia siitä, että heillä on mahdollisuus lukea minun blogiani, koska tämä on julkisena internetissä. Koskee myös kaikkia, joilla ei ole edes tietokonetta, saati nettiä. Eikö olekin loistava liikeidea?

Maksaisitko sinä?

Samalla periaatteellahan toimii YLE, vieläpä valtion siunauksella.


Having said that

Koska, kuitenkin, kannatan (edes periaatteessa) puolueetonta julkista tiedonvälitystä ja epäkaupallisen kulttuurin (kuten kirjallisuuden) saatavuutta, esimerkiksi valtion budjettirahoitus olisi minusta ihan hyvä kompromissiratkaisu.

Vaikkakin, jos YLEn toiminta maksettaisiin verovaroilla, siinä tapauksessa odotan toiminnalta huomattavasti parannettua järjenkäyttöä ja kustannustehokkuutta. Se tarkoittaa raakaa sisällön karsimista ja rakenteiden yksinkertaistamista. Ensimmäisenä saa lähteä kaikki, minkä kaupalliset kanavat tekevät jo, ja vieläpä paljon paremmin. Minä en maksa veroja kustantaakseni saippuasarjoja YLEn kanaville.

Pidän selviönä myös, että lähetyksiä voi siinä tapauksessa myös vastaanottaa tasapuolisesti kaikenlaisilla laitteilla, kuten esim. internetissä ja kännykällä.


*Ei, minulla ei ole televisiota -- eikä tule.

6 kommenttia:

pazi kirjoitti...

Mutta... kuinkas sinä sitten katsot Buffy vampyyrintappajaa...?

Minna Wilhelmiina kirjoitti...

No mutta, dvd:ltä tietenkin! :D Onhan minulla tietokone, ja dvd-sarjoja saa sekä kirjastoista että erinäisistä kaupoista. Niitä saapi sitten katsoa ihan niin paljon kuin sielu sietää ja ihan koska vain. Esimerkiksi keskellä yötä.

Mistä tulikin mieleeni, että minulla on juuri Hercule Poirot -elokuvan katsominen kesken. (Oli pakko uudelleenkäynnistää kone kesken elokuvan, perhana.)

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti budjettirahoitus. Samalla voitaisiin rakentaa uudestaan kattavin kansallinen hätävaroitusjärjestelmä (=tv-verkko) uudestaan ja jättää se vaihteeksi yksityistämättä*! (*pisnismieskavereille, jotka heti myyvät sen suurella voitolla) Ja tietysti voitaisiin laittaa enemmänkin kaapelia maahan sekä sanoa Soneralle, ettei repisi kupareita maasta (ilmeisesti myyntiin Venäjälle tms?).

Tasapuolisen ja nykymaailmassa järjellisten vastaanottomahdollisuuksien salliminen saattaisi vaatia tekijänoikeuksien uudelleenmiettimistä, mikä kyllä on ollut ajankohtaista jo hieman pitempäänkin. Valitettavasti tässä suhteessa pitää odottaa 20 vuotta kunnes suuret ikäluokat kuolevat (ja toivoa etteivät nuoremmat tyhmene liikaa sillä välin). Tai sitten vallankumousta.

Teemu Helle kirjoitti...

Olen samaa mieltä. Tuollainen esitys ei voi tulla lainvoimaiseksi. Sehän on lähellä loukata jo sananvapauttakin.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kiinnostaako tämä...

Minna Wilhelmiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä, kiinnostaapa hyvinkin.

 
Clicky Web Analytics