maanantaina, elokuuta 20, 2012

Huolenpitovastuu


En tiedä, miten kouluissa nykyään yritetään käytännössä kitkeä kiusaamista, mutta tuli mieleeni eräs idea. Kertokaapa te koululaisten vanhemmat, jos jokin tällainen on jo käytössä kouluissa tai ideassa on vikoja.

Olen ajatellut, että jokainen pieni koululainen tarvitsisi koulussa isoveljen tai -siskon, joka katsoo välitunneilla perään ja puuttuu asiaan, jos häntä kiusataan. Lisäksi jokaisen pitäisi oppia pitämään huolta toisistaan ja ottamaan vastuuta toistensa pärjäämisestä. Voisikohan nämä kaksi asiaa yhdistää? 

Kuva: FreeDigitalPhotos.net
Mitä jos koulussa olisi jonkinlainen systeemi, jossa jokaiselle koululaiselle nimetään oma, alemmalla luokalla oleva ”pikkusisko/-veli”, jota on velvollinen auttamaan ja puuttumaan asiaan, jos lasta kiusataan (huutamalla, ilmoittamalla opettajalle)? Lukuvuoden alussa oppilasparit voisivat vähän tutustua toisiinsa, ainakin sen verran, että tietää nimen ja luokan. Jokainenhan puuttuu todennäköisemmin oman pienemmän kaverinsa kiusaamiseen kuin itselleen tuntemattoman alaluokkalaisen kiusaamiseen, varsinkin, jos se on annettu hänen vastuulleen. Jos oman oppilaan kiusaamiseen ei ole puuttunut, vaikka on nähnyt, siitä voisi tulla puhuttelu tms.

Jokaisella, paitsi ylimmän ja alimman luokan oppilailla, olisi tällöin sekä oma pienempi vastuuoppilas sekä ylemmällä luokalla isompi kaveri, jolta kysyä neuvoa, jos jokin koulujuttu tuottaa hankaluuksia. Luonnollisesti oikeat ongelmat pitäisi vanhemman oppilaan aina kertoa opettajalle.

Luulisin, että tällainen huolenpitovastuu nimetyistä nuoremmista koulukavereista voisi ainakin vähentää kiusaamista ja tuoda jonkinlaista solidaarisuuttakin oppilaiden välille. Yhteistyötä ja vastuuntunnetta se varmaankin lisäisi – samoin ymmärrystä, että pienemmistä ja heikommista täytyy jokaisen pitää huolta.

Mitä olette mieltä?

2 kommenttia:

Ohari kirjoitti...

Ihan ensiksi: Olen huomannut, että on aina vaarallista kysyä internetissä mielipidettä. Nekin, joilla niitä yleensä ovat, vaikenevat välittömästi kuin muuri :-) Toivottavasti tämä kirvottaa näkemyksiä muiltakin.

Loistava idea! Muistelen hämärästi, että olisiko jossain (ollut?) käytössäkin. Tähän tietysti saattaa liittyä kaikenlaisia ongelmia alkaen ihan siitä, että järjestelmä periaatteessa on olemassa, mutta se ei tarkoita mitään jatkuen siihen, että epämieluisa hoivattava joutuukin kiusatuksi. Jos lapset itse saavat valita pienemmän kaverinsa, tulee tilanteita, joissa jotakuta ei huoli kukaan... jne. Mutta jos aikuiset ympärillä hoitavat järjestelyn huolella, eiköhän näistä päästäisi.

Yläasteellahan on isoistoiminta; tämä olisi tavallaan sen laajentamista sekä henkilökohtaisemmaksi että alaluokille.

Kantsiisko ehkä ottaa jonkin koulun reksiin tai terkkariin yhteyttä? Jos siellä kuka lapsen vanhempi osuu paikalle, vaikka linkki tästä jutusta oman koulun opeille?

sarah kirjoitti...

www.kivakoulu.fi. Silleen. Ihan toimiva systeemi mikäli koulu noudattaa sitä protokollaa kokonaan.

 
Clicky Web Analytics